2015. szeptember 30., szerda

Túl hordott kontaktlencse... Megéri? NEM


Miért kell időben lecserélni a kontaktlencsédet?

Ha nem cseréled le a kontaktlencsédet a javasolt hordási idő (1 nap, 2 hét, 1 hónap) után, hatalmas kockázatot vállalsz. 

Gyakran előfordulhat például kötőhártya-gyulladás, ami pár nap kezelés után elmúlik. 






Azonban a felelőtlenül viselt és túlhordott kontaktlencse okozhat akár olyan visszafordíthatatlan károsodást, ami a látásodat és ezzel a szemed épségét is veszélyezteti.






Akár napi, akár két hetes, akár havi kontaktlencsét hordasz három dologgal mindenképp tisztában kell lenned. 

Az első: ezek az időtartamok NEM azt jelentik, hogy az adott időn belül non-stop hordhatod a lencsédet. Naponta legfeljebb 12 órát javasolt hordani a kontaktlencséket, utána mindig kontaktlencseápoló folyadékba kell tenni. 

A második:  a napi eldobható,  a 2 hetes és az 1 hónapos lágy kontaktlencséket az adott hordási idő lejárta után azonnal le kell cserélni egy új lencsére.

A harmadik:  eleinte lehet, hogy nem érzel változást a lencséden pár nap túlhordás esetén.  De ezeket az az eseteket ,, megjegyzi a szem". Folyamatos túlhordást követően jelez a szemed, hogy lassan lehetetlenné válik számára a kontaktlencse viselése.

Amikor már érzed, hogy bök, szúr, pirosodik, akkor már baj van!

Nagyon fontos, hogy betartsd a kontrollok időpontját, ami általában fél év, de legfeljebb évente javasolt.

Lehet, hogy pár forintot spórolsz, ha túlhordod a kontaktlencsédet, de a szemed épségét teszed kockára érte. Megéri? Ugye nem!




Cseréld le időben a kontaktlencsédet, járj rendszeresen kontrollra és kerüld el a kockázatokat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése